קנינו מגרש לבניה, ואנחנו בדרך לתכנן בית. מזל טוב לנו.
יש לנו כאן אתגר משולב - מצד אחד קנינו מגרש ולא בית מוכן כדי לחסוך עלויות כי התקציב שלנו יותר ממוגבל. מצד שני קנינו מגרש כי איזה בעסה להשקיע את הכסף שתרוויח ב30 השנים הקרובות בבית שלא עברה בו שמץ של מחשבה על האקלים והמקום שבו הוא עומד. מצד שלישי - איך שאומרים "ירוק" העניינים מתייקרים בטירוף, וגם ככה אנחנו מגבילים את עצמנו למטראז' של דירה כדי לא להסתבך עם התקציב.
עוד לא ממש התחלנו ללמוד את הנושא, קודם נסגור קצוות על ההלוואה למגרש (אינשאללה השבוע) ואז נתחיל תכנון.
אבל התחלתי ריחרוחים, וכיוון שהבלוג הזה הוא קודם כל מקום תיוק בשבילי, אני שומרת את הקישורים והמחשבות שהתפזרו לי בשלב זה.
מחשבה 1: יורט בחצר. אם הבית יהיה 80 מ"ר, סביר להניח שבקושי יכלול את הפונקציות הבסיסיות, וחדר אורחים/משחק וכד' הוא לגמרי מותרות. אז מה בנוגע לאוהל בחצר? אבותי המונגולים בוודאי יהיו גאים בי אם אקים יורט בחצר. אז החברה כאן מכינים יורטים. אוי, כמה מגניב. וגם דומים. וכאלה.
ובחיטוטיי אחר היורט הגעתי גם לכאן, אקו -דום, דום אדמה מהודק כמו שיותם ותמי בנו ברותם. מגניב, נראה כמו הבית של ברבאבא.... לא הטעם שלי בכלל, וגם לא נראה לי כל כך פשוט לקבל היתר בניה ומשכנתא על זה.. אבל מעניין.
לינק לשמירה לעיון והתייעצויות - פורום בניה ירוקה. הידד! יש אנשים שמבינים בזה.
ממידע לא בדוק שמישהו אמר פעם - ברגע שאדריכל מגדיר את עצמו כירוק המחיר משליש את עצמו... חוץ מזה יש גיסה אדריכלית, אז זה מוזר בכלל ללכת למקום אחר.
אבל התכנון הוא בערך המקום היחידי שבו נוכל להשקיע בבית, לחומרים מיוחדים בטח לא יהיה לנו כסף. אז אולי צריך לתכנן לפי הקומון-נולג' שיש לנו, ואז לפנות ליועץ ירוק שיעבור על התוכניות ויקדם אותנו? מה השלב הנכון? קודם תוכניות ואז יועץ? אולי קודם יעץ שיראה את המגרש וייתן עקרונות יסוד לתכנון?
שיעורי בית - לחפש בעלי מקצוע ותימחור לעניין הזה.
התחלה - מאמר באתר של יועצים ומתכננים כאלה (עם עוסקים גם בבניה לא קונבנציונלית וגם כן). אולי צריך לחטט בפורום הנ"ל כדי לצוד עוד בעלי מקצוע כאלה? אולי לדבר עם האדריכלית שהעבירה את הקורס בניה ירוקה במגילות?
נושא נוסף לבדיקה - בניה טרומית / קלה. יש משפחה שבנתה ככה, ויש כמה משפחות שבשלבי תכנון כרגע בכפר.
יתרונות: מהיר, נקי, סגירת תשלום עם חוזה עד מפתח בלי בלת"מים. חסרונות: כנראה יותר יקר מבניה קונבנציונלית, מה ערך שוק של יד שניה? לא מוריד מערך הבית?
בגדול הבנתי שיש כמה חברות: אוסטק שמיר - יקרים בטירוף, מבדד - זולים יחסית, ובאמצע מבחינת
המחיר - זיו אלון בתי עץ.
זה (בניה קלה באלומיניום) משהו שרלוונטי? ומה עם החברה האלה (גדיש מעוז)?
שיעורי בית - לדבר עם האנשים שבונים בשיטה הזאת בכפר, ללמוד מהם איזה שיעורי בית עשו.
דברים שנתקלתי בהם בפורום הנ"ל -
מידע על בידוד/מסה טרמית וחומרים. טוב, זה לא נותן קישור להודעה ספציפית, אז אני אעתיק.
----------
האם יש לכם עצות בנוגע לסוג הבלוקים, הטיח, הגג (שטוח, ללא רעפים) והפתחים אשר ישמרו את הבית חם בחורף וקריר בקיץ?
מיש: טיפים על קצה המזלג : יצירת פתחים מבוקרים לכוון מערב (כדי לקבל את הבריזה) ופתחים נגדיים כדי לאפשר רוח מפולשת (פרצים). יצירת הצללות מעל חלונות דרומיים להגנה מפני שמש קייצית גבוהה... וכן הלאה. יעוץ ספציפי תלוי במגרש ובבית הספציפי - איזור האקלים, משטר הרוחות המקומי, כווני המגרש והבית, טופוגרפיה וכן הלאה. אם אתה מעוניין באינפורמציה נוספת אתה מוזמן לשלוח לי מייל (ברצועה האפורה מעל ההודעה דו"אל לכותב) ואשלח לך במייל חוזר.
פנסטר: על קצה המזלג: יעילות אנרגטית היא שילוב של בידוד תרמי ושל מסה תרמית. בחלונות רק הבידוד קובע כי זה אלמנט קל. את הבידוד מודדים לפי ערך u שהתקן הישראלי 5068 קורא לו היעברות תרמית כוללת. היחידות הם וט למ"ר * קלווין. חלונות פולימרים עם זכוכית כפולה עם low-e יהיו בעלי ערך u של 1.1-1.4. לעומת זאת חלונות אלומיניום עם זכוכית זהה יהיו בעלי ערך u של 3-7 (זה מאוד משתנה כי זה תלוי באחוז שטח האלומיניום). גג שטוח מומלץ לבצע בשיטת גג הפוך. על תקרת הבטון - ולא משנה מה המילוי בצלעות - מבצעים שיפועים בעזרת קלקר, יוצקים מדה, עליו איטום ביריעות, עליו בידוד פוליסטירן 5 ס"מ, בד גיאוטכני וחצץ. בלוקים איטונג מבודד אבל מסה תרמית אפקטיבית קטנה, או בלוק שחור ופוליסטירן מחפה אותו ואת הבטון למניעת גשרים תרמיים.
ערך גבוה של u הוא הולכה תרמית טובה. ערך נמוך הוא הולכה קטנה. אתה צריך לשאוף לפיכך לערך u נמוך ככל שניתן. טבלה יש בתקן 1045 ויש לי באיזה מקום טבלה מסכמת. סוג התקרה צריך להיקבע רק משיקולים של המהנדס. התרומה לבידוד של תקרת צלעות אינה מספקת ממילא, ונעשית מיותרת לאחר שמבדודית את הגג. איטונג עדיף מבחינת בידוד כי יותר מבודד מכל השאר, אבל לא עדיף מבחינת העובדה שהוא בעל קיבולת תרמית נמוכה יותר.
danny: תקן 1045 בידוד תרמי במבני מגורים מרכז את דרישות התקן המינימליות לפי אזורי אקלים, אכן יש חשיבות רבה לכמה גורמים : 1. טיפול נכון בגג - ממליץ על מערכת גג 3-10 ס"מ קלקר (לפי אזור האקלים) בצפיפות גבוה p - 30. 2. טיפול בגשרי קור - העמודים והקורות בבית העשויים מבטון מהווים גשרי קור יש לטפל בגשרי הקור בעזרת קלקר אדקס בשיטת הבנייה בבלוק 22 או בבלוקי איטונג 5 ס"מ בשיטת בנייה בבלוק 25. 3. בלוקי בנייה - איטונג הינו הבלוק המבודד ביותר ! בנוגע למסה תרמית הוא עדיין נותן תוצאות מצויינות ביחס לפתרונות אחרים, נימדד ביחידות הניקראות ttc שמשמעותם כמות הזמן שלוקח לבלוק לפלוט את האנרגיה שצבר, בלוק איטונג מגיע לנתונים של קרוב ל-30 שעות, מספיק בהחלט לכל איזור מגורים.
--------------
איפה אפשר ללמוד בניה ירוקה באזור ירושלים?
gerson: טל בשן בסטף ומספר משרדים מקומיים, מיש, אסף שליט, גרשון ועוד...
(* הערה לעצמי - לבדוק איתם לגבי ייעוץ?)
------------------
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה