תקציר הפרקים הקודמים: מבוא, צמצום צריכת נייר במשרד, צמצום צריכת מים במשרד, חיסכון באנרגיה במשרד, בניין ירוק, איכות אויר בתוך המשרד, רכש, פרסומים ומתנות, ניהול פיננסי, נסיעות, אוכל,
כשמדברים על זיהום אויר אנחנו בדרך כלל חושבים על האויר בחוץ, אבל העובדות הן שהאויר בפנים יכול להיות מזוהם פי 2-5 מהאויר שבחוץ.
כיוון שרובנו מבלים את רוב זמננו בפנים, זה יכול בהחלט להשפיע על הבריאות והwell being (תרגום מוצלח לזה, מישהו?) שלנו.
מטרדי טווח קצר יכולים להיות גירויים בעיניים, באף, בעור, כאבי ראש, סחרחורת, סימפטומי אלרגיה ועוד. קוראים לזה סינדרום הבניין החולה, ומחקרים מראים שכשליש מבניינים חדשים או משופצים יכולים להביא לסינדרום הזה.
ברוב המקרים הסימפטומים עוברים כאשר יוצאים מהחדר/הבניין. אבל לחלק מהמזהמים יכולות להיות השפעות מתמשכות שמגבירות אצל אנשים רגישים סיכון למחלות נשימה שונות, אסטמה, רגישות יתר לדלקת ריאות, ועד סרטן.
ברגע שמודעים לעניין יש כמה פעולות שניתן לעשות כדי להיפטר או לפחות לצמצם חשיפה למזהמים, וכך להשפר את איכות האויר בבנין.
כיוון שרובנו מבלים את רוב זמננו בפנים, זה יכול בהחלט להשפיע על הבריאות והwell being (תרגום מוצלח לזה, מישהו?) שלנו.
מטרדי טווח קצר יכולים להיות גירויים בעיניים, באף, בעור, כאבי ראש, סחרחורת, סימפטומי אלרגיה ועוד. קוראים לזה סינדרום הבניין החולה, ומחקרים מראים שכשליש מבניינים חדשים או משופצים יכולים להביא לסינדרום הזה.
ברוב המקרים הסימפטומים עוברים כאשר יוצאים מהחדר/הבניין. אבל לחלק מהמזהמים יכולות להיות השפעות מתמשכות שמגבירות אצל אנשים רגישים סיכון למחלות נשימה שונות, אסטמה, רגישות יתר לדלקת ריאות, ועד סרטן.
ברגע שמודעים לעניין יש כמה פעולות שניתן לעשות כדי להיפטר או לפחות לצמצם חשיפה למזהמים, וכך להשפר את איכות האויר בבנין.
מזהמים
לאוורור גרוע, לחות גבוהה ושטחי עישון בתוך הבניין יש משהו במשותף. אתם כבר מנחשים? הם יכולים להגביר את הריכוז של כל מיני מרעין בישין שמזהמים את אויר הבנין:
- ראדון - גז רדיואקטיבי חסר ריח, הגורם השני לסרטן ריאות (אחרי עישון). ראדון יכול לחלחל לבניין דרך סדקים ברצפות, קירות ויסודות, ויכול להימצא גם במים שמקורם בבארות. הדרך היחידה לדעת אם הוא שם - לבצע בדיקה עם מיכשור מתאים. בארץ - האיזורים שידוע שיש בקרקע שלהם ראדון הם ירושלים, ערד, יישובי מעלה אדומים וגוש אדומים.
- מזהמים נוזליים או מוצקים (אבק, בוץ וכו') - יכולים להיכנס לבנין מבחוץ, או להיות מיוצרים בתוכו: שיוף עץ וגבס, מכונות הדפסה, העתקה, ציוד תפעולי ואפר סיגריות.
- חד תחמוצן הפחמן - גז חסר ריח שיכול לגרום לתסמינים דמויי שפעת, ובריכוזים קיצוניים יכול לגרום למוות תוך מספר דקות. המקור שלו - תנורי גז ללא איוורור, דליפה מתנורים או ארובות, כיריים. מקור נוסף הוא מחניונים תת קרקעיים (גזי הפליטה של מכוניות) שמחוברים לבניין במדרגות או מעלית.
- תרכובות אורגניות נדיפות (voc) - מגיעות ממוצרים שנמצאים בשימוש בבנין: ציוד משרדי, צבעים, מדללים, חומרי שימור של עץ, ספריי, חומרי ניקוי, מטהרי אויר, בגדים שעברו ניקוי יבש, מסגרות של חלונות ויניל, ועוד. התרכובות האלה מתאדות מחומרים מוצקים או נוזליים, ויכולות לגרום לסימפטומים קצרי או ארוכי טווח.
- חנקן דו חמצני - נפלט מתנורי נפט, כיריים ותנורים לא מאווריים, עשן טבק. יכול לגרום לגירוי עיניים, אף וגרון.
- מזהמים ביולוגיים - פטריות, טחב, עובש, וירוסים, קרדית אבק. נמצאים במיוחד במקומות לחים שהיה בהם נזק מים.
- חומרים מסוכנים - שהיו בשימוש בזמן בניית הבניין, כמו אסבסט (תקרות, קירות, בידוד אקוסטי וטרמי), פורמלדהיד (דיקטים, שטיחים, דבק), עופרת (צבעים ישנים, אבק, מים, זיגוגים של קרמיקה).
- עישון פסיבי - גם אם אתם לא מעשנים, אם מישהו מעשן בסביבתכם, אתם עלולים לנשום את עשן הסיגריות שהוא, בפשטות, חומר מסרטן.
מה אפשר לעשות
- לשפר את האיוורור. איוורור טוב חשוב לשליטה בלחות, בחומרים מזהמים ובריחות בתוך הבנין. במידת האפשר - פתחו חלון! במקומות גדולים שתלויים במערכת איוורור - חיוני להקפיד על התחזוקה של צנרת האיוורור: לבצע בדיקה שוטפת, החלפת פילטרים ופעולות למניעת שגשוג של טחב ועובש ושאר מיקרואורגניזמים. וודאו שתריסי האוורור פתוחים.
- מכשירי ניקוי אויר - ישנם מכשירים ניידים שמסננים חלקיקים מהאויר בתוך המשרד. יש כל מיני פילטרים שמיועדים לסוגי זיהום שונים ולגודל חלקיקים שונה. אם אתם הולכים לקנות כזה, שימו לב שלפעמים תחת אותה קטגוריה של טיהור אויר ישנם גם מכשירים שמוסיפים אוזון ויוד, לא אותם אתם מחפשים. שימו לב גם לצריכת החשמל של מכשיר כזה, ובחרו בדגם חסכני יותר.
- הדרך היעילה ביותר לטיפול בזיהום היא לשלוט במקור שלו. בדרך כלל זוהי גם השיטה החסכונית יותר, כי מערכות טיהור ואוורור צורכות הרבה אנרגיה. יש חומרים שתוכלו להסיר לבד, אבל חומרים מסוימים כמו אסבסט או עופרת דורשים מעורבות של מומחים שיקבעו אם ניתן להסיר/לאטום את החומר המסוכן.
- ניתן להשמש בגלאי פחמן שיכולים לזהות איפה המקומות הבעייתיים, או להתריע כשכמות החומר עולה יותר מידי.
- עישון - להקצות מקום עישון מבודד מהשטחים בהם עוברים אנשים: חדר עישון, מרפסת. הכניסה לבניין וחדר הכניסה מהמעלית ממש לא נחשבים מקום מבודד. כולם עוברים שם בדרך למשרד.
- כשקונים ציוד / ריהוט לשים לב לסימון של low-vocs או no-vocs או שאושר על ידי תקן אקולוגי מוכר. טיפ קטן - ריהוט יד שניה פולט פחות voc, זה בנוסף לשאר היתרונות שלו ע"פ תפיסת הקיימות.
- צבעים רגילים פולטים voc במשך חודשים לאחר הצביעה; ציוד משרדי או ציוד יצירה - מדפסות, ציוד גרפי, דבקים, טושי מרקר, ציוד צילום. איוורור איוורור איוורור - זאת המנטרה.
- הביאו צמחים למשרד. הרבה צמחי בית מנקים את האויר באופן טבעי. ניתן למצוא רשימות צמחים לפי המזהמים שהם סופגים, אך גם בלי להיכנס לרזולוציות האלה - כל צמח ישפר את איכות האויר - יוסיף חמצן ויספוג פחמן.
- אם אתם ממש נכנסים לאמביציות עם נושא איכות האויר בבנין - בקנדה יש מקומות שהחליטו על מדיניות נטולת ריחות. זה אומר שהעובדים נמנעים מלהשתמש בבשמים, אפטרשייבים, קרמים עם ריח, מטהרי אויר, או כל דבר אחר שכופה את הריח שלו על הסביבה. זה נשמע קיצוני ואפילו קצת מצחיק, אבל ריחות מבושמים שכאלה עלולים לגרום לכאבי ראש, תסמונות אלרגיה, קוצר נשימה וגם דיכאון. לא צריך להסריח, רק להשתמש בתכשירים נטולי ריח.
- נורות שבורות יכולות גם הן לפלוט חומרים לא טובים. תיפטרו מהן.
- בחומרי הניקוי יש כימיקלים מזיקים, ולא רק עובדי הניקיון מושפעים מהמגע איתם. העדיפו חומרי ניקוי אקולוגים כולל סבוני שטיפת הידיים, שטיפת הכלים, ניקוי השטיחים, חיטוי שירותים, שטיפת רצפה, ניקוי חלונות. אם אתם ממש בעניין יש הרבה מתכונים טבעיים לניקיון (מבוססים בדרך כלל על סודה לשתיה, חומץ, לימון, שמנים אתריים וכד').
2 תגובות:
תודה רבה על המידע.
אני חושב שייצור אריזות קרטון באיכות גבוהה מאוד חשובה על מנת שהאריזות יוכלו להיות רב שימושיות ולא ישתמשו פעם אחת ויזרקו לפח.
כל מפעל לאריזות קרטון צריך שיהיה לו צוות אשר עובד על שיפור איכות החומר גלם על מנת למצוא פתרונות כל הזמן לבעיית הזיהום שמתפתחת מזריקה של קרטונים ואריזות אחרות.
כמו כן מפעל לייצור אריזות קרטון חייב להיות שותף במאמצים הללו ולדאוג שבתוך המפעל עצמו תמיד תהיה הפרדה בין חומרי גלם שונים על מנת שיהיה ניתן למחזר אותם.
כיריים ותנורים צריכים להיות מאווררים
כדי שלא יפלט מהם חנקן דו חמצני
הוסף רשומת תגובה